Lensimplantatie

Kan een volwaardig alternatief zijn

Een lensimplantatie kan een volwaardig en soms zelfs een beter alternatief zijn dan een ooglaserbehandeling. De leeftijd of een te hoge sterkte-afwijking kan een reden zijn om een lensimplantatie te verkiezen boven een ooglaserbehandeling. Lensimplantatie bestaat uit de implantatie van een kunststof lens in de voorste oogkamer (het gebied voor de lens) of in de achterste oogkamer (het gebied tussen de iris en de normale lens). Een lensimplantatie kan ook bestaan uit een behandeling waarbij de eigen ooglens wordt vervangen door een artificiële lens. Bij de behandeling waarbij een kunststof lens wordt geplaatst in de voorste- of achterste oogkamer wordt de eigen lens niet verwijderd. Het voordeel van deze behandeling is dat de ingreep minder invasief is en het accommodatievermogen behouden blijft. Een belangrijk voordeel van lensimplantaten is dat zij een oplossing bieden voor hoge plus of min afwijkingen (+12 tot -23,5 dioptrie) met of zonder cilinders. De operatie duurt ongeveer een half uur.

RLE (Refractive Lens Exchange)

Bij de refractieve lens wissel wordt uw natuurlijke ooglens verwijderd en vervangen door een kunstlens die de sterkteafwijking corrigeert. De behandeling kan vooral interessant zijn voor personen die ouder zijn dan 50-55 jaar.
U kunt kiezen tussen verschillende monofocale en multifocale lenzen.

Soorten lenzen

  • Monofocaal/Torisch
  • Multifocaal/Torisch

lensimplantatie

Een lensimplantatie houdt in dat er een kunststoflens in het oog wordt geplaatst voor de eigen lens. De meest gebruikte lenzen in Nederland zijn ArtiLens implantlenzen. Het gebruik van permanente lenzen is niet nieuw. De ArtiLens wordt al meer dan 25 jaar gebruikt door specialisten wereldwijd.

De oogarts plaatst de ArtiLens door een kleine opening in het hoornvlies van het oog. ArtiLens biedt twee opties: ArtiSan en ArtiFlex. De ArtiSanlens kan extreem hoge sterktes corrigeren van -23,5 tot +12. ArtiFlex kan sterktes corrigeren van -2 tot -14,5. Sinds 2009 is er ook de ArtiFlex torische lens, speciaal bedoeld voor cilinderafwijkingen tot 7,5 dioptrie. Zo is er voor ieder oog en iedere sterkte een passende oplossing te vinden.

Artiflex*

  • Bijziendheid -2 t/m –14.5

Artisan*

  • Bijziendheid: -1 t/m -23.5
  • Verziendheid +1 t/m +12
  • * Deze zijn ook in de torische variant beschikbaar.

Lensimplantatie
Lensimplantatie